Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MBI

nebolševik

2. 4. 2010 11:21
pane autore, když něčemu nerozumíte

tak o tom, propánajána, nemluvte. Je v současných dobových souvislostech dost pochopitelné, že ČEZ je pro každého takříkajíc na tapetě, i když je to volovina, jenže technika, fyzika a podobné věci jsou na ideologických výkřicích úplně nezávislé. Jednou z hrůz dnešní doby je, že každý, kdo má do zadečku díru ví, jak by se mělo to či ono dělat - energetika, doprava, stavebnictví .. Asi by se to mělo nějak využít - proč za drahé peníze školit odborníky, když kdejaký amatér má "lepší" řešení, jen tak z voleje, bez znalostí, bez informací. A byl by, v našem případě, pan autor ochoten převzít plnou zodpovědnost za případnou realizaci svých skvělých nápadů? Docela a úplně, nebo jak se dřív  říkávalo, až do těch statků a hrdel?

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

2. 4. 2010 7:57
Bagatelizování ziskového řízení firmy ČEZ je omylem.

Jen díky ziskovému řízení můžou firmy přežívat.. Nikdo zvenčí jim do toho mluvit nesmí.

A těch 105 vlaků s uhlím ročně, které by se snad  ušetřili zvýšením účinnosti o 2 % jsou marginální. Zato 7 000 000 000  Kč,  které by to stálo navíc marginální nejsou. Tyto peníze by se nevrátily, nepřinesli by zisk.

Na druhou stranu, pokud by zelení  nechali dostavět Temelín, tak se ušetřilo cca 10 000 vlaků s uhlím ročně a navíc by se tyto peníze bohatě vrátily. Jádro je čistá,  bezodpadní technologie, uranu je dost na minimálně  100 let. Uran navíc má použití pouze jako jaderné palivo nebo  (ochuzený) jako průbojné střelivo.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

2. 4. 2010 8:47
Re: Bagatelizování ziskového řízení firmy ČEZ je omylem.

Problém  je že ekonomická návratnost atomové elektrárny je 20 let. (A předpokládanou  životnost mají dnešní projekty 80).

A to investoři nemají rádi. Sice je to dlouhodobá sázka na jistotou ale investoři prostě nemají rádi tak dlouhé termíny.

Mimochodem Víte Prunéřov 2 zároveň slouží jako teplárna, a to je s tím "ekologičtějším" kotlem prakticky nerealizovatelné technické řešení, trudíž by se navíc musela vybudovat teplárna pro město které teď prunéřov zásobuje teplem... a ta by světe div se spálila to uhlí co by se "ušetřilo" tady.

0 0
možnosti

debater

2. 4. 2010 7:12
Detailně, s čísly i odkazy

zde rozebral situaci Prunéřova ve svém blogu Martin Kučera  http://kuceramartin.blog.idnes.cz/c/119922/Komplexni-obnova-Elektrarny-Prunerov-2.html

0 0
možnosti

debater

2. 4. 2010 7:08
Proč vadí Prunéřov

a proč nevadí třeba Tušimice? V Tušimicích se rekonstruují čtyři bloky totožnou technologií jaká je uvažována  pro rekonstrukci tří bloků v Prunéřově, neslyšel jsem zatím jediné slovo, které by zdůvodňovalo to, proč v Tušimicích je to dobře a proč v Prunéřově špatně. Mimochodem, kombinovaný teplárenský provoz zvyšuje účinnost rekonstruovaných bloků až na 42,5% v zimních měsících(topné sezóně), nevím o co tedy Zeleným a jim podobným jde.

0 0
možnosti
LW

Delfínek

2. 4. 2010 7:24
Re: Proč vadí Prunéřov

Pri EIA Tusimic nebylo predvolebni obdobi.

0 0
možnosti
BR

barbarrosa

2. 4. 2010 6:29
Reaguji na nadpis

Člověče , vy jste objevil Ameriku .

0 0
možnosti
MK

Bob-an

2. 4. 2010 0:22
Nejaka souvislost mezi ucinnosti a skodlivosti?

Ono by si to chtelo uvedomit ze horsi ucinnost bloku rozhodne neznamena to ze elektrarna bude vypoustet do ovzdusi vice necistot..... ony ty vypoustene necistoty maji limity ktere se musi dodrzet bez ohledu na ucinnost bloku, a je to zalezitost predevsim ruznych "filtru" a odsirovacu a spol..... jedine co je u bloku s horsi ucinnosti problem je to ze vypusti vice CO2 (v podstate primo umerne tzn o 5% vice), ovsem CO2 je absolutne - co do skodlivosti lidem zviratu nebo cemukouli jinemu- neskodny, akorat je pranyrovan spornou teorii o globalnim oteplovani, ale ta nema se zdravim lidi v okoli elektrarny pranic spolecneho

0 0
možnosti
VR

varix

2. 4. 2010 0:09
Proč tedy Dusík nevydal záporné stanovisko?

Jako ministr k tomu měl oprávnění a Fischer na něj netlačil že musí dát kladné stanovisko.

Nojo, ale on je problém spíše v tom, že to záporné stanovisko by musel zdůvodnit a ty pádné důvody pro zamítnutí mu jaksi chyběly! Takže nasadil klasickou zelenou zdržovací taktiku, jako to již dobře známe z kauzy obchvat Plzně. Že by to oproti současnosti přineslo podstatné zlepšení životního prostředí a spoustu pracovních příležitostí do regionu s obrovskou nezaměstnaností, to zelené nezajímá! Oni si vždy musí najít nějakou prkotinu, aby mohli být proti.

Mimochodem, doporučuji nahlédnout na Top10 nešpinavějších elektráren Evropy. Prunéřov tam není!!! Nejšpinavější je jedna polská elektrárna, která vyprodukuje tolik exhalací jako celý ČEZ dohromady! A mezi tou mejšpinavější desítkou je šest německých elektráren!!! Tam kdyby lezli greenpissáci na komíny, tak by to mělo logiku. Nebo že by o těhle elektrárnách nevěděli???

0 0
možnosti
VH

Stará kára

1. 4. 2010 23:34
Neuvěřitelný postup státu (tj. MŽP = ministrů za zelené)

Podnikatel (ČEZ) podal dle příslušného zákona žádost o posudek EIA. Na jisté, jím předpokládané řešení. A očekával nejpozději v lednu 2010, tj. v zákonné lhůtě stanovisko.  MŽP místo, aby zpracovalo posudek EIA na předložené řešení (po případném doplnění podkladů k tomuto řešení) vyžadovalo na žadateli (ČEZu) podklady pro řešení zcela jiné. Když to ČEZ odmítl (zřejmě s takovým řešením ve svých plánech nepočítá) MŽP znejistělo. Nemělo totiž argumenty k zápornému stanovisku. Vyžádalo si odklad a vyhodilo peníze za další posudek.  Jenže pak bylo třeba rozhodnout. Ale rozhodnout (za ministerský plat) se zřejmě pan Dusík bál. Tak požádal o další odklad ("ty tři, čtyři měsíce to nějak doklepu"). Ovšem premiér (velmi správně) trval na vydání posudku.  Dusíkovi se rozklepala kolena: kladný posudek dát nechtěl (zelení by ho lynčovali) a pro záporný neměl argumenty. Tak rezignoval. A může prý (podle zelených) za to Fischer.

Prostě: Ať MŽP vydá posudek EIA (nikdo nepřikazuje jaký).

0 0
možnosti
T

Tecumtha

1. 4. 2010 23:22
ajé-ekoteroristé prudí - takže jednoduše

varianta s účinností o necelá 2% vyšší je dražší o 7 mld. Prodloužila by životnost Prunéřova o 10 let více, než bude životnost varianty s nižší účinností. Na těch 10 let ale není tolik uhlí a kdyby se odněkud nakoupilo a přivezlo- bude Prunéřov o dalších 10 let sice s účinností 42% ale o 10 let déle dál produkovat exhaláty. O kolik víc jich za těch 10 let vypustí proti variantě s nižší účinností ? Spočítejte si to autore než tu začnete vypouštět své zelené teorie . Výpočty zelených jsme dostatečně viděli už u biopříměsí do PHM a u environmentalistů. Všechny jste nějak ošulili a vyfalšovali .

0 0
možnosti
  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
RNDr.František Pelc (1962) , krajinný ekolog a ochranář přírody. Mise ochrany přírody naplňoval v různých pozicích jako šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory (1990-95), ředitel Správy chráněných krajinných oblastí resp. Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (1995-2002 resp.2006-2007) a nebo jako poslanec Parlamentu ČR za US-DEU (2002-2006). V současnosti je náměstkem ministra životního prostředí. Člen Strany zelených, od prosince 2009 je I.místopředsedou.Publikoval desítky odborných článků. Mezi koníčky patří turistika a fotografování přírodních fenoménů.

Seznam rubrik