Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní park Křivoklátsko? Střední Čechy si národní park zaslouží

Když člověk projde média posledních týdnů, má pocit, že se objevuje zcela nová myšlenka zřízení Národního parku Křivoklátsko. Leč realita je odlišná. Záměr prověřit centrální část Křivoklátska jako možný národní park je uveden ve Státním programu ochrany přírody a krajiny schváleném Tošovského vládou v roce 1998. Když před dvěma lety Ministerstvo životního prostředí analyzovalo možnosti vyhlášení dalších národních parků v České republice, moc území mezi kandidáty nepadlo. Vedle centrální části Křivoklátska to bylo ještě území centrálních Jeseníků. K oběma záměrům se oponentně vyjádřily i přírodovědecké elity. Zejména z kapacitních důvodů, byl za prioritní projekt zvolen Národní park Křivoklátsko. K čemu vůbec národní park v tomto území, kde už je koneckonců dnes chráněná krajinná oblast?

Tak předně se jedná o přírodovědně unikátní celek, kde je vysoká biodiverzita druhů i stanovišť vázaná na ojedinělou geomorfologii hlavního a několika příčných údolí. Díky dlouhé historii královského loveckého revíru zde byly zachovány rozsáhlé lesy, které ve vnitrozemí české kotliny podobného rozsahu dosahují pouze v Brdech, kde však jejich druhová skladba je daleko vzdálenější přírodnímu složení. Jsou zde dvě jádrová území, a kdo tento region zná, snadno si představí kouzelnou přírodní krajinu kolem Týřova a nebo v okolí Vůznice. Kritéria národního parku nejsou jednoduše dosažitelná, a tak je do této kategorie navrhována pouze část chráněné krajinné oblasti tvořící méně než její šestinu. Okolní chráněná krajinná oblast by zůstala a plnila funkci ochranného pásma. V hranicích navrhovaného národního parku není, s výjimkou Karlovy Vsi (ta však bude v okrajové zóně a nebo zůstane tak jako dosud v chráněné krajinné oblasti), lokalizována žádná sídelní část obce.

Kategorie národního parku je u nás, ale i ve světě nejpřestižnější ochranářskou značkou, která nejvhodněji zajišťuje ochranu a obnovu přírodního prostředí. Možná je dobré připomenout, že tento region byl mnoho let dotčen záměrem výstavby velké přehrady a ne všechno novodobé lesní a myslivecké hospodaření se tady dá považovat za vzorové. Lesy v národních parcích se stávají automaticky lesy zvláštního určení a nelze je zprivatizovat. Ve světle současných praktik státního podniku to není až tak bezvýznamné. Již dávno však národní parky nejsou pouze o vlastní ochraně přírody a jejím studiu. Jsou to také marketingově neobyčejně atraktivní značky, které zpravidla do poněkud zapadlých a hospodářsky marginálních regionů napomáhají přinášet  prosperitu. Tyto efekty jsou známé u nás, v Evropě i jinde ve světě. Existence národního parku totiž láká k návštěvě daleko více turistů.

V tomto regionu, kde je v současnosti hlavním aktraktantem hrad Křivoklát, kde se objeví osobní auta a autobusy turistů na pár hodin a pak zmizí, je pak krajina potencionálního národního parku i prostorem pro rozšíření a zkvalitnění turistických a navazujících služeb jejich zázemí. Určitě je pro místní region lepší, když zde návštěvníci pobudou pár dní a ne pár hodin. Když se věc dobře uchopí, lze ochranu přírody v národním parku udržitelně vybalancovat s cestovním ruchem, péčí o krajinné prostředí a životem v blízkých obcích. To vše však bude chtít trochu času a nespadne to samo z nebe. Také je zjevné, že dlouhodobě takové projekty nelze dělat bez místně dobře informovaných a ve značné míře i nakloněných lidí. Proto ministerstvo k záměru vyhlásit národní park přistoupilo netradičně. Na místo zákonem pevně stanovených postupů již přes rok pečlivě diskutuje s místními starosty a starostkami i zastupitelstvy tento projekt. Ambice to není malá, ale snahou je napsat návrh zákona společně. Ministerští úředníci často nevědí o místních problémech života nic a naopak místní lidé si tímto postupem mohli odbourat řadu nejasností a nepravd, které kolem projektu kolují. Celkem si každý může odhadnout, komu národní park může vadit. Vedle samospráv je však možné sladit zájmy i s lesnictvím a myslivostí. Protože jsou obce chtě nechtě dotčeny existencí národního parku, v současnosti Ministerstvo životního prostředí pro jejich drobné projekty v řádech statisíců až jednotlivých miliónů připravilo a schválilo speciální program obnovy a výstavby ekologické infrastruktury a vláda nedávno schválila pilotní projekt Krajinného integrovaného plánu rozvoje v regionu Šumava, kde by měly být zvýhodněny dotčené obce ve všech rozvojových projektech podporovaných z různých operačních evropských programů. Někdo to možná nazve, jako všeznalý expremiér Zeman, kupováním si obcí, ale je to nesmysl. Třeba ve Francii takové přístupy praktikují již možná deset let.

Když nebudeme dopřávat sluchu názorům, že nejlepší je nedělat nic nového a nechat vše při starém, tak projekt národního parku Křivoklátsko je šancí pro lepší ochranu přírody i lepší regionální rozvoj. Následující měsíce při oficiálním projednávání ukáží, jestli je vůle národní park projednat a prosadit nebo utíkat jinam k nějakému pseudolesnickému či jakému parku. Uvidíme.

Autor: František Pelc | čtvrtek 11.2.2010 13:55 | karma článku: 10,98 | přečteno: 1965x
  • Další články autora

František Pelc

Povodně 2010! Zase budeme betonovat koryta řek?

V posledních letech je skoro výjimkou , kdy se našemu území vyhnou povodně. Povodně znamenají riziko, ztrátu majetku a lidské utrpení a oběti. Letošní přinesly škody kolem 5 mld. Kč a jednu oběť největší. Při odstraňování a omezování jejich důsledků nasazují životy a tvrdou práci profesionálové i zástupci samospráv záchranného integrovaného systému , jejíž kvalita je vysoká.

26.5.2010 v 10:26 | Karma: 16,79 | Přečteno: 1290x | Diskuse| Ostatní

František Pelc

Vyhrají betonáři nebo zdravý rozum?

V Česku se dějí zajímavé věci. Tripartita navrhla a následně vláda na sklonku roku schválila krátkodobá protikrizová opatření. Mnohé z nich, podle našeho přesvědčení, nelze hodnotit ani tak jako východiska z hospodářské krize, jako spíše vstupenky k jejímu dalšímu prohloubení.

14.5.2010 v 14:50 | Karma: 12,07 | Přečteno: 1126x | Diskuse| Ostatní

František Pelc

ČEZ si dělá co chce

V posledních dvou týdnech probíhá trochu dramatická diskuse o nových blocích hnědouhelné elektrárny v Prunéřově. Rezignoval ministr životního prostředí, Strana zelených odešla z vlády. Mnozí ekologové a někteří politici usilují, aby nové zařízení mělo čistou účinnost alespoň 42 %, jak odpovídá standardu tzv. nejlepší dostupné technologie a nikoli pouze 40 %, jak navrhuje ČEZ. Dvě procenta, že jsou předmětem sporu? Ona dvě procenta rozdílu v čisté účinnosti znamenají, přepočtená na dostupné hnědé uhlí, úsporu 210 000 tun ročně, což je pro představu 105 vlaků o 40 plně naložených vagónech. To není tak bezvýznamný rozdíl!

1.4.2010 v 22:00 | Karma: 13,64 | Přečteno: 1339x | Diskuse| Politika

František Pelc

Lesnický vlk se nažere, koza celá nezůstane

Média komentují poslední úpravy vypsaného desetiletého lesnickéhotendru státního podniku Lesy ČR na lesnické činnosti jako ústupek poostré kritice.Vypadá to na první pohled pěkně, ale skutečnost je úplně jiná. To, žese z velké zakázky přenechá deset procent menším firmám, situacineřeší a naopak jen potvrzuje veškeré předchozí výhrady. Zakázkazůstává netransparentní, je neefektivní a vytváří neobyčejně velkýprostor pro korupci.

26.2.2010 v 13:21 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Politika

František Pelc

Úřednická vláda pod tlakem odborářsko-betonářské loby

Současná úřednická vláda je mezi širokými vrstvami lidí oblíbená. Důvodů může být více, ale nejsem si jistý, zda jsou veskrze racionální. Vláda má v sobě genezní problém. Je sice úřednická, ale je také trochu politická a zodpovědnost v ní je trochu nejasná. Kauza se stažením návrhu novely horního zákona, která by nepřikazovala, ale pouze stanovovala pevnější pravidla pro možnosti odpisu nerostných zásob, je známá z médií dobře. Vláda za divných okolností dvakráte nepodpořila její obsah i projednávání ve sněmovně. Oprávněnost a logiku pochopili prakticky všichni členové předchozí koaliční vlády. Ale ono to tím zdaleka nekončí.

7.2.2010 v 23:45 | Karma: 12,18 | Přečteno: 1372x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
RNDr.František Pelc (1962) , krajinný ekolog a ochranář přírody. Mise ochrany přírody naplňoval v různých pozicích jako šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory (1990-95), ředitel Správy chráněných krajinných oblastí resp. Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (1995-2002 resp.2006-2007) a nebo jako poslanec Parlamentu ČR za US-DEU (2002-2006). V současnosti je náměstkem ministra životního prostředí. Člen Strany zelených, od prosince 2009 je I.místopředsedou.Publikoval desítky odborných článků. Mezi koníčky patří turistika a fotografování přírodních fenoménů.

Seznam rubrik